Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 21 decembrie 2012

43. Colinda „Boieri batrani”



A fost considerata dintotdeauna regina colindelor din Tisa, dar datorita faptului ca nu s-a colindat in perioada comunista, a inceput sa fie uitata de catre colindatori.


Dupa sosirea comunistilor dubasii erau obligati sa se prezinte la "raion"(Tisa apartinea de raionul Ilia), cu caietul de colinde pentru a fi aprobat de către secretarul de partid.


Cu aceasta ocazie se faceau diverse artificii înlocuindu-se refrenul „Domnului doamne” cu clasicul „Florile dalbe”. Tot asa se scoteau si versurile in care era pomenit Dumnezeu si nu era voie sa se folosească cuvântul „boier”, la fel cam nu era voie nici „împărat”.


Erau colinde care se puteau colinda si in aceasta forma fără probleme, dar altele nu se puteau trunchia, motiv pentru care erau excluse din repertoriu.


Acum am zice, ca ar fi putut totuși sa le colinde fara probleme, chiar dacă nu erau aprobate, dar pe acea vreme lucrurile se derulau cu totul și cu totul altfel. Intotdeauna „avea dracu”(folosesc o vorba dura din popor) pe câte unul care pâra la politie sau la partid, ca pe urma sa vezi distracție. 


Comunistii si toate guvernarile care au fost , au supravituit datorita acceptării populare in prima faza, urmata de „bagarea pumnului in gura”, sau mai nou a ignorantei.




Colinda „Boieri bătrâni” nu putea fi trunchiata sub nici o forma, in esenta ei fiind o colinda ce afisa totul intr-un superlativ absolut, arătând in acest fel bunăstarea oferita de Dumnezeu.


Imaginea care se deslușește printre versurile colindei este  a unor mari boieri, inconjurati de multe lucruri minunate si de care se bucura in totalitate lor.


Dumnezeu așezat pe un curcubeu ii întrebă de unde au primit atâtea lucruri minunate ce numai in rai se găsesc.  Întrebarea este pusa nu pentru a afla Dumnezeu de unde provin, ci pentru a ne deschide noua minte la răspunsul dat tot in colinda.


Raspunsul vine simplu si imbraca ca o manusa darurile primite si de noi de la Dumnezeu:

„Mie mi le-o dat,  /   Cui ca m-am rugat”

 Iar raspunsul Domnului vine ca o pecete:

„-Dacă ți le-o dat
Lasa-ți fie date
Date și ‘nchinate.”




Boieri batrani
(ioi domnului doamne)

Hai boieri batrani
La masa sezand
La masa galbena
Galbena de piatra
Deasupra de masa
Covor de matasa
Covor ciucurat
Din mijloc de masa
Nascut-o crescut-o
Maru-i margarit
Trufas inflorit
Cu flori de argint
Prin flori de argint
Sunt mere de aur
Velin se scornea
Boarea’s d’abura
Boare de la Rai
Mar se legana
Merele pica
Merele pe masa
Hai boieri batrani
La masa sezand
Mere alegand
Cu mere jucand
Sus le aruncau
Jos le sprijineau
Jos la lunca luncii
La ‘cesti campii d’albi
La varfsor de mar
Est’ un curcubeu
Sus in curcubeu
Sade-mi Dumnezeu
Sade-mi si-mi priveste
Si din cer graieste:
-Hai boieri batrani
Cine ca v-o dat
Asa lucru mandru
Din mijloc de rai
La mase intinse
La faclii aprinse
Hoi boieri batrani
Cearui grai iar:
-Mie ca mi-o dat
Cui ca m-am rugat
Pe negre ‚ntunerici
La d’albe biserici
Toacele batand
Usa deschizand
Faclii aprinzand
Harange tragand.
Dragut Dumnezeu
Cearui grai iar:
-Daca ti le-o dat
Lasa-ti fie date
Date si ‘nchinate.
Si te veseleste
Hoi boieri batrani
Noi s-o d’ancinam
D’alba-i sanatate.

Niciun comentariu: