Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 30 ianuarie 2013

IGNORANTA si DISPRET

Locaţia: Tisa, Hunedoara, Romania Tisa, România



„Cum sa pierzi un milion”
1.000.000 $


In anul 1996, prin Hotărârea Consiliului local Burjuc 20/1996,  s-a promovat investiția podului peste râul Mureș din dreptul localităților Tisa si Burjuc. Investiția s-a numit inițial „punte pietonală” si a fost finanțată de către Primăria comunei Burjuc, din buget propriu si din fonduri speciale, valoarea totala a lucrărilor efectuate in perioada 1996-2001 fiind de 369 625,9 RON, adică peste un milion de dolari la acea vreme.





In anul 2001 Consiliul Județean Hunedoara a preluat investiția de la Consiliul local Burjuc, totul părând la acea data doar o formalitate in terminarea iminenta a lucrării începute. Totuși, această preluare a investiției a dus la îngroparea proiectului, lăsând in ignoranta nu numai componentele podului, ci si speranțele oamenilor.






Începând din acea data, nu s-a mai mișcat absolut nimic la aceasta investiție, Consiliul Județean Hunedoara ignorând(la început din motive politice, mai târziu din alte pricini doar de ei știute) aceasta lucrare. Motivațiile au fost dintotdeauna banal de stereotipice, folosindu-se atotcuprinzătoarea sintagma, „nu sunt bani”. Aceasta scuză vrea sa acopere ignoranta celor care gestionează banii publici(a se citi „banii noștri”) in a lăsa să se deterioreze aceasta investiție.






Fiecare campanie electorala a profitat de mizeria oferita de acest aspect, profitând la maxim de speranțele localnicilor.

Cum stau lucrurile de fapt? In proporție de peste 80% lucrarea este terminata, fiind executați pilonii de susținere și celelalte subansamble ale podului. Ele zac părăsite pe marginea râului, într-un peisaj apocaliptic, așteptând parcă o mană divină.






La început de mileniu trei, locuitorii satului Tisa au ca legătură cu comuna Burjuc din care fac parte si cu stația C.F.R., o barcă  pe care o întrețin din ce in ce mai greu.






Nu utilitatea acestei investiții dorim să o evidențiem, ci ignoran­ta fată de banii odată investiți si de care se pare ca nimănui nu-i mai pasă. Gurile rele spun că nici un constructor nu mai garantează că ansamblele podului mai pot fi folosite, pentru reluarea lucrărilor. După trecerea a mai bine de un deceniu, se poate pune in discuție si integritatea componentelor podului, știut fiind că prin zonă se perindă adesea cei care caută fier vechi.






Oare chiar nu-i pasa nimănui de ce se întâmplă? Oare suntem atât de înstăriți încât ne permitem să aruncăm un milion de dolari?








Răspunsul este simplu și vine să completeze cele spuse mai sus: 
„Dorim să credem că mai sunt oameni cărora le pasa că unii își bat joc de banul public și avem credința în Dumnezeu … … că va fi bine”







Niciun comentariu: