Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

9. Colinda - "Colo'n susu mai din sus"

Locaţia: Tisa, Hunedoara, Romania Tisa, România
     

Colindatorii erau asteptati cu mare bucurie de catre sateni, fiind primiti in cea mai frumoasa incapere a locuintei. Acestia se asezau pe scaune in jurul mesei de preferat sa se poata vedea unul pe celalalt, cu totii fiind atenti la cel care incepea colinda, acestuia revenindu-i si misiunea de a mentine respectarea versurilor pana la capat.

Tinerii colindători, adica cei care nu stăpâneau tainele colindelor, nu aveau ce cauta la masa acest loc fiind destinat in exclusivitate "căpelilor" si dubasilor cu experienta. Acest fel de a se aseza in jurul mesei era si este un lucru normal si util, data fiind complexitatea colindelor si seriozitatea cu care erau abordate.

Colinda "Colo'n susu mai din susu" povesteste intr-un fel aparte  calatoria magilor si prevestirea nasterii Domnului

Toata lumea stia ca o sa se nasca Mesia, toata lumea vorbea despre asta, ("toti vorbesc si zgomonesc si pe Domnu-l pomenesc"), dar nu era dat nimanui sa stie unde si cand se va naste acesta("dar pe Domnul nu mi-l stiu, unde-mi sade, locuieste").
 
Ce fac atunci magii? Se pregatesc de calatorie ("Iara sfinti-n ciuda mare,/Cam de-aminte ce-si luara,/Vreo trei cai de mi-s gatara") dar nu pleacă direct ci trec pe la targ("Si zau bin’ se socotea/La targut mi-i trimetea") pentru ași procura tamaia folositoare prevestirii.

        Magii trebuiau sa afle sub ce intruchipare se va arata Dumnezeu si de aceeea dupa aprinderea tamaii, in fumul acestei fiecaruia dintre ei (d'unuia i se parea") li se pare ca vad diverse forme.

       Binenteles ca ultimului dintre ei, i se descopera adevarata forma sub care se va intruchipa Dumnezeu pe pamant, dar va las pe dumneavoastra sa descoperiti aceasta in colinda care va urma.



Colo-n susu mai din susu
( Domnului doamne)

Colo-n susu mai din sus
Sus la curtea lui Craciun
Lui Craciun celui batran
Multa vorba-I ge’adunata
Nu te poti d’apropia
De zgomonu domnilor
De para facliilor
De mirosu florilor
De zborul albinilor.
Toti vorbesc si zgomonesc
Si pe Domnu-l pomenesc
Da' pe Domnu nu mi-l stiu
Unde-mi sade locuieste
In cea lume sub cel soare
Sub cel d’alb de rasarit.
Iara sfinti-n ciuda mare
Cam de-aminte ce-si luara
Vreo trei cai de mi-i gatara
Vreo trei cai moldovenesti
Vreo trei sluge jidovesti
Si zau bin’ se socotea
La targut mi-i trimetea
La targut la targovet
Targas bun ce-mi targuia
Vreo trei majiti de tamaie
Si zau bin’ sa sococea
Sus pe cai le d’arunca
Si zau bin’ sa socotea
In cel loc le d’apringea
In cea lume sub cel soare
Sub cel d’alb de rasarit
Si zau bin’ li se parea
Cum d’unuia asa d’altuia
D’unuia i se parea
Ca boieru-I cam batran
De mi-s frange-n batranete
Si mi-s rage-n caruntete
Cum d’unuia asa d’altuia
D’unuia I se parea
Ca-I mirelu cinerel
De mi-s frange-n mustacioara
Si mi-s rage-n mununioara
Mununioara la varfsoara
Cum d’unuia asa d’altuia
D’unuia I se parea
Ca micutu-I porunbel
Micutel si-nfasetel
In scucec de bumbacel
Fasa d’alba de matasa
Leganel de d’aurel
Ploaia ploaie scalda’mi-l
Neaua ninge de mi-l unge
Vantu bate leagana’mi-l
Trei zanioare mi-l d’apleaca
Trei zanioare la varfsoare
Si ce domn bun veseleste
C-o’ncinam cu sanatace.

Niciun comentariu: