Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

marți, 20 noiembrie 2012

5. Colinda-Acesta-i domnu bun

Locaţia: Tisa, Hunedoara, Romania Tisa, România


O colindă care dezleagă un vis si confirmă prezenta colindatorilor la masa celui care primeste dubasii este "Cesta-i domnu bun" care talmaceste tocmai visul care prevestește sosirea colindatorilor.

       Misiunea talmacirii visului revine batranilor a caror varsta este asemanta cu a îngerilor din cer("ca d'ingeri din cer"). Deasemenea gazda este asemanata cu pom verde si inalt iar "culmea" gazdei adica imaginea pe care o are acesta in societate, cu o floare deosebit de frumoasa si cu efecte vindecatoare("varga de d'aur"este o planta cu proprietati medicale avand flori aurii). 


Veti observa in colinda si alte asemanari facute in special pentru a ridica la superlativ imaginea gazdei si a lucrurilor care il inconjoara.


       Colindatorii erau foarte atenti  sa potriveasca fiecarui satean caruia ii treceau pragul colinda preferata, gazda casei fiind intrebat intotdeauna ce colinda doreste sa-i fie colindata. De cele mai multe ori gazda lasa la aprecierea dubasilor asta, dar cateodata preferinta era totusi exprimata in mod direct, ori pe cai ocolite. 


       Daca prefera colinda "Cesta-i domnu bun" gazda spunea ca nu are preferinte pentru o anume colinda si ca ar fi foarte obosit ca "tare rau am dormit azi noapte din cauza visurilor". Dubasii imediat intelegeau ce vrea sa insinueze gazda si incepeau pe data colinda.



       La fel se proceda si cu alte colinde atunci cand se dorea a se atrage atenț
ia asupra preferintei, făcându-se in mod subtil si de multe ori aproape insesizabil referire la tema ei.
 

‘Cesta-i domnu bunu
(ioi domnului doamne)

'Cesta-i domnu bun
Bun gand si-o gandit
Bun pranz si-o pranzit
Dar la prazu lui
Pe cine-o chemat
Chemat-o chemat-o
Tot oameni batrani
Ca d’ingeri din cer
Pranzul sa-l pranzesca
Visul sa-l dezlege
Cel ce l-o visat
Noapte de-asta noapte.

Dolacrin sarac
Din mijloc de lac
Nascut-o crescut-o
Verde-i merisor
'Naltu-i paltinior
Jur prejur de mar
Parea’ti ca era
Varga de d’aur
La varfsor de mar
Parea’ti ca era
Stur de golâmbei
La poale de mar
Parea’ti ca era
Stur de turturele
La d’umbra de mar
Parea’ti ca era
Scaunase scrise
Sus pe scaunase
Parea’ti ca era
Flori is vanascioare
Jur prejur de lac
Parea’ti ca era
Trestie marunta.

'Cesti oameni bartani
Ca d’ingeri din cer
Pranzu-l pranzuiau
Visu-l dezlegau
Cel ce l-o visat
Noapte de-asta noapte:
Dolacrin sarac
Ii curtea dumitale,
Verde-i merisor
Esti dumitale,
Varga de d’aur
Culmea dumitale,
Stur de golâmbei
Sunt copii de-a tai,
Stur de turturele
Sunt fete de-a tale,
Scaunase scrise
Masa dumitale,
Flori’s vanascioare
Sunt pahare pline,
Trestie marunta
Suntem noi toti.

Si te’nveseleste
'Cesta-i domnu bun
Noi s-o d’incinam
D’alba-i sanatate.

Niciun comentariu: