Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

luni, 3 decembrie 2012

18. Colinda "O tu Doamne bine stii"

Locaţia: Tisa, Hunedoara, Romania Tisa, România


       O colinda simpla si frumosa, interpretata de obicei in completarea altor colinde, este O tu Doamne bine stii”.

       Sfarsitul lumii descris in colinda, este inspaimantator pentru cei pacatosi, fiind deopotriva si pentru bogati si pentru saraci, viii si mortii adunandu-se la „Dreapta Judecata” . 

       Colinda nu este dedicata celor cu credinta mai slaba, ci noua tuturor cu mesajul de a fi întotdeauna pregatiti pentru a sta cu fruntea sus in fata „Dreptului Judecator”.

       Colindele cu tema religioasa au fost in general create de catre preoti sau cantareti bisericesti, fiind o prelungire a invataturii crestine din biserici, incercand prin cuvinte simple si nu de putine ori dure, sa fie pe intelesul tuturor.


O tu Doamne bine stii
(domnului doamne)

O tu Doamne bine stii
Cand ii sfarsitu’ lumii
Tranbita-vor ingerii
Din patru colturi de lume
Vii si morti sa se adune
Vii si morti la judecata.
Judecata-i lucru sfant
Crai si inparati plangand
Sus la poarta raiului
Ii ca firu parului
Ca firu crepat in patru
Si-acolo sa-ti vezi pacatu.
Omu care-i pacatos
Pica de pe punte jos
Si pica pe-un stean de piatra
Nu mai vede lumea’ndata.
Si va voi sfinti veseliti
C-o’ncinam cu sanatace.

Niciun comentariu: