Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

luni, 17 decembrie 2012

34. Colinda "Jupaneasa cu soimul"





La fel colinda de mai jos face parte dintre cele care nu se mai colinda, iar melodia pe care se canta a fost pierduta in negura vremurilor.



Nu vreau sa pozez intr-un cunoscător desavarsit al colindului popular si din acest motiv nu pot avea comentarii prea elaborate in legatura cu colindele publicate.



Ce as vrea sa spun despre satul Tisa din care provine aceasta colinda, e ca acum trei secole el se afla in imediata apropiere a Muresului.
Malul stang al Muresului era acolo unde acum exista ulita numita „Tarmure”. 
Panta pe care sunt construite acum casele era malul stang al Mureşului, iar acolo unde acum este uluita era albia raului.





Terenurile agricole care se afla acum in fata caselor tarcurile, prundul si şuaniul  nu existau, in locul lor fiind albia. Aceste terenuri s-au format din pamantul satelor de peste Mures, Burjuc respectiv Tatarasti.  Din acest motiv sateni acestor doua localitati deţin terenuri agricole pe malul stang al Muresului.




Colinda jupanesi cu soimu’


Cam ‘naite cam ‘nainte
Cam ‘naitea  ‘cestor curti
‘Cestor  curti ‘cestor ograzi
‘Cestor curti de jupaneasa
Nascutu’mi-o, crescutu’mi-o,
Doi meri ‘nalti si minunati
De tulpini alaturati
De varfsori asemanati
Cam la varful la doi meri
Tipa tipa cine-mi tipa
Tipa’n  rapa soim vanat
Tipa tare’n ciuda mare
Tipa tare si se roaga
Cum de nimeni nu-l aude
Cum de nimeni nu il vede
Far’ de-o d’alba jupaneasa
Cumu ea de auzea
Cum ‘nainte de iesea
Cam ‘naintea curtii
Cam ‘nafara portii
Si din cear asa graia:
-S-oi lali s-oi vanali
Ca soarele prin senin
Si prin stele maruntele
Ca eu nu-s ce tie-ti pare
Ca io-s d’alba jupaneasa
Ce de nimeni nu ma tem
Ca am frati’s adormiti
Si nepoti nepomeniti
Cu pistoale la picioare
Cu arcuri la capatai
Cu sageti-s p’inga ei
Ca daca ‘i s-or pomeni
Pe tine te-or potopi
Cu pistoale te-or pusca
Cu arcuri te-or sageta
Cu sagete te-or taia
Si-i fi vesel jupaneasa
C-o ‘ncinam cu sanatace.

Niciun comentariu: