Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 5 decembrie 2012

21. Colinda "Ioi cere sa cere" (Fiului)

Locaţia: Tisa, Hunedoara, Romania Tisa, România


Si fiindcă exista colinda dedicata fiecărei categorii de oameni(sociala ori de vârstă), este o normalitate sa existe una dedicata copiilor.

Colinda ne pune in fata, discutia dintre un baietel si mama sa.   

Cum in orice barbat se regaseste un suflet de copil, asa si in fiecare copil exista dorinta de a se comporta ca un barbat.

Copilul cere permisiunea mamei sale de a merge în codri la vânătoare si de a participa si el la jocul din sat.

Mama, stiind ce pericole il pot astepta pe fiul ei, nu il lasa sa mearga la vanat speriindu-l prin ai spune ca soarele o sa se supere si o sa se răzbune daca el o sa se duca sa vâneze.

Tot ea îl povățuiește ca pana cand va veni vremea sa se comporte ca un adevarat barbat, poate doar sa se joace cu frumoasa lui sora.


Si aceasta colinda face parte tot din categoria colindelor fara tema religioasa, facand legatura intre generații și accentuând legătura dintre mama și copii.

Ioi cere sa cere
(hoi lerodai leroi doamne)

Ioi cere sa cere
Fiu la maica-sa
La codrii ‘a vana
La camp ‘a juca.
Maica-sa graia:
-Ba fiule ba
Eu nu te-oi lasa
La codrii’a vana
La camp’a juca
Si tu sa te duci
Si tu sa-mi rapesti
Sora soarelui
Si soare o veni
Si soare o ‘ncerca
Lasa ‘ncerce lasa
Numa sa nu’ncerce
Sus in porumbariu
C’acolo ca-mi est’
Trei pui de golamb
Si pui l-or vedea
Pui s-or speriare
Sus mi-or zbura
Jos s-or lasa
Jos pe mare-n jos
Si puii s-or ‘neca
Si tu n-oi d’avea
Cu ce te juca.
Maica-sa graia:
-Juca’te-ai juca
Cu cea sora ta
De frumoasa tare
Soata’n lume n-are
De maiastra mare
Vinde-as pe zanioare
Cata’s pinga soare
Si te-nveseleste
Fiu la maica-sa
Noi s-o d’ancinam
D’albai sanatace.

Niciun comentariu: