Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

luni, 3 decembrie 2012

19. Colinda "Ia fii vesel"

Locaţia: Tisa, Hunedoara, Romania Tisa, România


Fiind in sfera colindelor scurte, voi prezenta tot o colinda de „completare”(adica se colinda in completarea alteia mai lungi ori mai grele) si anume „Ia fii vesel”.

       Cu toate ca nu este una dintre cele mai apreciate colinde, totuşi in ea se ascunde mesajul trecerii colindătorilor pe la curţile noastre.

       „Împodobiţi-va casa cu cele mai frumoase ornamente si podoabe, fiindcă vin colindătorii.
Ei sunt junii satului, feciori din vecini si poate viitorii voştri petitori.
Odată cu intrarea lor la tine in gospodarie, casa iti va fi mai luminata.
Copiii tai vor creste mari invatand sa respecte traditia colindatului, iar cei mai in varsta, veseli vor fi vazand ca obiceiul pe care si ei l-au mostenit, nu s-a pierdut.”

Ia fii vesel
( Leroda-i leromi doamne)
 
Ia fii vesel domnu bun
Si curtea ti-o ‘npodobeste
Cu tace podoabe noi
Ca la tine cine-mi vine
Vin juni buni colindatori
Petitorii fecilor
Feciorii vecinilor
Cand in curte or’ intra
Frumos curtea-or lumina
De roua s-or scutura
De roua de primavara
Cati cu roua ajunge’s-or
Cei mici mari creste’vor
Cei batrani veseli’s-or
Si ce domn bun veseleste
C-o ‘ncinam cu sanatace.

Niciun comentariu: