Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

joi, 20 decembrie 2012

41. Colinda „Mult intreaba’si”





Lucruri interesante despre satul Tisa


Cum aratau inaintasii nostri tiseni? 
Raspunsul la aceasta intrebare nu poate veni decat din ceea ce s-a pastrat ca si imagini, scris, sau din povestirile transmise din generatie in generatie.


Chipul lui Horea mi se pare cel mai exemplificativ in ceea ce  priveşte imaginea tiseanului din cele mai vechi timpuri. Stramosi nostri barbati purtau parul prins in chica, asta datorita originii care nu era alta decat Tara Motilor. De aici vine si numele de Furdui, detinut la inceputul secolului trecut de mai bine de jumatate din populatia satului.



Povestesc batranii ca venise odata un invatator nou in sat. Cerându-le copiilor sa ii spuna cum ii numesc, acestia au raspuns aproape toti ca ii cheama „Furdui”.



Dascălul a crezut la inceput ca e vorba de o gluma de-a copiilor, dar mai tarziu a realizat ca era adevărat si ca pe majoritatea ii chema Furdui. 


Nu cred sa existe familie din Tisa care sa nu aiba ascendenti in ultima suta de ani, cu numele Furdui.
Binenteles ca in Tisa mai exista si alte nume cu radacini adanc înfipte in originile satului, cum ar fi Orsa, Maris,  Nistor si altele. 




Revenind la înfățișarea tisenilor din vechime, o istorioara mai hazlie a satului, povestește ca atunci când s-au împărțit intre localnici terenurile din zona numita Lunca, sătenii au mers înspre împărțeală într-o continuă bătaie si scandal. Bătaia a fost atât de apriga încât la întoarcere au venit in sat, călcând pe parul smuls din chici.

  

Tot datorita originilor moţeşti, arta prelucrării lemnului s-a pastrat pana in anii trecuti, motii ajunsi pe Valea Muresului adaptandu-se repede si incepand constructia de barci, plute si poduri plutitoare in zona zicându-le „broduri”. Cel puțin in ultimul secol toate brodurile de lemn din amonte si aval de Tisa, intre Deva si Lipova erau construite de tiseni.



Cel mai probabil moţii s-au stabilit in Tisa, datorita facilitatilor acordate plutașilor, sau a celor care contribuiau la buna navigare  a plutelor pe Mureș. Aceste avantaje au fost date in mare parte pe vremea domniei Mariei Terezia si constau in eliberarea de iobagie a celor care serveau la buna navigare pe râuri.



La fel se putea scapa de iobagie si prin inrolarea in regimentele de graniceri din zona, acesta fiind si unul dintre motivele izbucnirii rascoalei de la 1784, cunoscuta ca si „Rascoala lui Horea, Closca  si Crisan”.



In satul Tisa nu au existat nobili si implicit nici proprietati nobiliare, satul fiind compus numai din tarani liberi. Binenteles ca unii au fost mai bogati iar altii mai saraci, dar asta s-a datorat doar relatiilor dintre ei, unii fiind mai strângători, altii poate mai largi la mana.





Mult intreaba’si

Mult intreaba’si mari boieri
Pe mirel-ui cinarel
 -De ce-i D’albu de’asudat
De’asudat si inspumat
Mirel cearui graia
 -De’aia-i D’albu de’asudat
De’asudat si inspumat
Ca el mi-o fost la vanat
Si nimica n-o aflat
Pana’n codru mai afla
Pasarica alba’n piept
Pusa-i arcu s-o sagete
Cand dadu a sageta
Pasarea din cear graia:
 -Stai mirele nu mi’s da
Ca eu nu’s ce tie-ti pare
Ca eu mi-s sfanta Marie
Si m-o trimis Dumnezeu
Dumnezeu cu sotul sau
Ca sa masor pamantu
Pamantu cu umbletu
Si cerul cu stanjenu
Pe pamant gasii putin
Gasii vai si munti pustii
Dar in cer gasii mai mult.
Pusa-i luna la apus
Si soarele tot mai sus,
Si te mirel veseleste
C-o ‘ncinam cu sanatace.

Niciun comentariu: