Tragerea lui HOREA

Tragerea lui HOREA

Despre TISA

TISA, Hunedoara, Romania
• Prima atestare documentara a satului Tisa datează din anul 1491 iar denumirea in forma scrisa era "THYSA". • Una dintre cele mai importante îndeletniciri ale tisenilor era plutăritul, constituind o importanta sursa de venituri. • Aflata pe malul stang al Muresului, biserica strajuieste de aproape 200 de ani deasupra satului. Ea a fost construita initial in anul 1748 in localitatea Chelmac din judetul Arad de unde a fost cumparata de catre locuitorii satui Tisa. • Vechea biserica purtand hramul „Pogorarea sfantului duh” a fost la randul ei donata de locuitorii satului Tisa celor din satul Abucea, localitate aflata la doar 8 km distanta. • Transportul bisericii din Chelmac spre Tisa s-a facut cu pluta(pod plutitor) in jurul anului 1788 sau anterior acesta fiind anul donării vechi biserici satului Abucea. • Pictura s-a facut in anul 1793, iar pe bolta bisericii se afla scena martirajului lui Horea, desluşindu-se chipul acestuia in timp ce era tras pe roata. • Trebuie sa retinem ca transportul s-a facut dinspre aval in amonte, pe o distanta de aprox. 70 km. • Un recensamant al ungurilor din 1900 gaseste in Tisa o populatie de 947 locuitori toti romani

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 19 decembrie 2012

40. Colinda „Dai jupane gazda”



Colindele nu apartin strict unei comunitati si niciodata nu au stat închistate ca intr-o găoace, ci ele dintotdeauna au circulat liber.  



 Aceiasi colinda poate fi intalnita intr-un spatiu geografic destul de larg. Diferenta dintre versuri este data de influenta locala asupra creatiei nou aparute, sau talentului ori lipsurilor celui care o implementa printre colindele satului.



Am intalnit in acest fel la satele invecinate Tisei chiar colinde compuse din doua, incepand intr-un fel si terminandu-se cu o alta colinda. Altele, daca imi este permisa gluma, se termina prea brusc, ca elefantul.



 Se prefera pe vremuri imprumutarea unei colinde dintr-o zona mai indepartata Tisei, in defavoarea uneia dintr-un sat vecin sau  apartinand unei alte cete din sat.



Orgoliile au facut sa se pastreze colindele, asa cum tot ele au dus si la pierderea lor.



Ce am observat la colindele din Tisa, in urma comparări lor cu altele din satele vecine, ca fiecare dintre ele are o tema distincta si un mesaj clar. Numai poate datorita trecerii timpului colindele au mici scapari in ceea ce priveste continuitatea versurilor si a intelesului lor.



La fel ca si toti consatenii mei, sunt mandru de originea mea si consider ca prin pastrarea zestrei primite de la stramosii nostri, ne pastram identitatea si formam o comunitate închegata.



Este chiar ceeea ce ii lipseste orasului, care ne tine fizic apropiati, dar în fapt si vecinul iți este străin.



Toti cei care aveti legatura cu satul Tisa sa fiti mandri de originile acestei aşezări. Bine înfipta in istorie si neclintita din fata valurilor de dusmani care au periat in jos si in sus aceste meleaguri.



Celor interesati de vechile obiceiuri ale acestei comunitati, va daruiesc spre delectare colinda de mai jos.



Dai jupane gazda

Ioi roaga sa roaga
Dai jupani gazda
Sfinti colindatori
De tu sa-i slobozi
In cele curti de-a mele
In cele porti de-a tale
Ca s-o d’obrincit
De s-o fi nascut
Cerbu-i strecinior
Strecin de trei ani
La copita lui
Ioi este mai este
Pinteni rau stricat
De l-oi dobandi
Dobanda ti-o fi
Zau bine i-ar sta
In cizma dumitale
La genuntii lui
Ioi este mai este
Taner de aur
De l-oi dobandi
Dobanda ti-o fi
Zau bine i-ar sta
La masa dumitale
Sus pe selea lui
Ioi este mai este
Covor de matase
Covor ciucurat
De l-oi dobandi
Dobanda ti-o fi
Zau bine i-ar sta
In culmea dumitale
La coarnele lui
Ioi este mai este
Leagan de aur
De l-oi dobandi
Dobanda ti-o fi
Zau bine i-ar sta
De te-oi legana
Tu si doamna ta
Si te veseleste
Dai jupane gazda
Noi s-o d’ancinamu
D’alba-i sanatace

Niciun comentariu: